2012.05.08

Plazma 2 avagy az ovibrader

 Május 8-án kedden, 20 órától, a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat keretében Garaczi László: Plazma 2, avagy az Ovibrader című felolvasószínházi előadására kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban. A belépés ingyenes.

 
A kocsmaszínházi előadás a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház négy színészének, Barabás Árpád, Bekő Fóri Zenkő, Dunkler Róbert és Fincziski Andrea közreműködésével jött létre, rendező: Tóth Árpád.
 
„Furcsa egy világ ez, s a férfit a legfurcsább hulladékból
gyúrták össze, melyet forrongásában feldobott a káosz.”
(Charlotte Brontë)
 
Azt mondják, mielőtt meghal az ember, lepereg előtte az egész élete. „Élj úgy, hogy érdemes legyen végignézned.” De milyen értelmet nyer ez az elcsépelt mondat akkor, ha még gyerekként, előre látod életed filmjét és ezzel a tudattal kell élned? Érdemes-e így végignézni vagy érdemes-e utána élni egyáltalán?
 
Garaczi László darabja nem a múltat idézi fel, hanem egy gyerek jövőjét vetíti előre. Egy gyerekét, aki már 6 évesen képtelen kimondani, hogy “szeretlek”. Petya anyja – tipikus aggódó szülő, aki épphogy meg nem fojtja szeretetével fiát – terapeutához cipeli a gyereket, aki hipnózis segítségével kicibálja a Problémás Gyerekből az emlékeit, hogy megtalálják az okokat. A felszínre törő problémák elburjánzanak és szép lassan, a múlt képkockái után, a gyerek jövője elevenedik meg. Csupán pár snittben. Honnan indulnak a problémák és milyen életfázisokban jelentkeznek? Hogyan lesz a Problémás Gyerekből Problémás Felnőtt? Hogyan határozza meg anyaképünk a mindenkori Nőhöz való viszonyunkat? Hogyan determinálja személyiségünket gyerekkorunk? Milyen helyzetekkel találják szembe magukat a mai rohanó világ elkényeztetett és mégis elhanyagolt gyerekei? Hogyan „zárja be” őket a nagy szabadság?
 
Az előadásban felvillanó élethelyzetek egy egész élettörténetet vázolnak fel a nézőnek. „Egy történetet korunk degenerálttá nevelt fiatalságának kilátástalannak tűnő jövőképéről. Mindez egy kisfiú sorsán keresztül” – foglalta össze Tóth Árpád, az előadás rendezője. És mindez persze jó adag humorral, iróniával és öniróniával tálalva.
 
 
Demeter Kata
© Copyright TEIN.RO, 2007. Webdesign: